0413-356094 info@lumagroup.nl

BLOG

 

 

 

 

Hoe sustainable ben jij?

9 jaar tot het jaar 2030. Nog 9 jaar om van de wereld een betere plek te maken, conform de opgerichte Sustainable Development Goals ook wel SDG’s genoemd. Het klinkt best raar en enorm snel als je het zo leest. Is het dan echt zo slecht gesteld in de wereld? 

Ik ging bij mezelf te rade om eens na te gaan wat mijn bijdrage is. Ik pak regelmatig de fiets, loop regelmatig en weet mijn afval redelijk te scheiden. Onze acties, schijnen toch direct van invloed te zijn op onder andere de kilmaatcrisis of biodiversiteit. Tijd om hier scherper op te zijn! Elke kleine stap is er een toch? 

Welke van de 17 Sustainable Development Goals spreken jou het meeste aan? Welke van de 17 Goals kan jij de vertaalslag geven naar jezelf of werkomgeving toe? Heb jij de afgelopen 6 jaar al stappen ondernomen om duurzamer te worden of jouw werkplek duurzamer te maken?

Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik eerst even moest Googelen om erachter te komen wat deze 17 SDG’s inhouden. In 2015 is het opgericht met als doel om in 2030 van de wereld een betere plek te maken. Zo werken we onder andere aan armoede, hongersnood, gelijkheid, onderwijs, gezondheid en welzijn. Maar ook flora & fauna, niet alleen de leven op het land maar ook in het water. Duurzaamheid, hoe groener te worden en het klimaat weten te verbeteren.

Maar waar moet je beginnen? Wat kan jij doen? Heel simpel, begin bij jezelf of jouw eigen organisatie. Wij zijn zelf met Luma Group begonnen met het verzorgen van de gezamenlijke gezonde lunch. Werken we in de pauze of tussendoor aan de 10.000 stappen per dag. Is ons kantoor voorzien van waterbesparende kranen, toiletstortbakken en energiezuinige verlichting. Wist je dat als je fairtrade koffie aanschaft je ook al bijdraagt aan Sustainability? Of als je afval scheidt en zo min mogelijk voedsel weggooit je ook al een kleine stap hebt gezet?

Jong geleerd is oud gedaan. Ik kan mezelf nog wel herinneren dat er in mijn jeugd al werd aangemoedigd om te voet of met de fiets naar school te komen. De wekelijkse gymlessen en het schoolzwemmen om actief bezig te zijn. De frisdrank- en snackautomaten die werden vervangen voor gratis schoolmelk en gezonde tussendoortjes. Of de jaarlijkse nationale Boomfeestdag, ieder kind die minimaal één boom gaat planten.  

Ga een partnerschap aan voor duurzame ontwikkeling. Samen sta je sterker dan alleen. Ben creatief en kom in beweging tijdens deze pandemie, neem ook gelijk een grote vuilniszak mee om het zwerfafval in te verzamelen. Denk twee keer vaker na want jouw keuzes en acties, elke kleine stap, kunnen bijdragen leveren aan het behalen van de Sustiainable Development Goals hier en in het buitenland.

Konden we er maar een soort pandemie van maken? Maar dan positief. Zonder alle klachten, teststraat bezoekjes of ziekenhuisopnames. Wel weer dat het zo snel verspreidt als een lopend vuurtje. Helaas hebben we niet alles in de hand, wel ónze acties. Elke kleine stap is er een toch?