FUNCTIONEEL BEHEER

De functioneel beheerders van Luma Group zorgen ervoor dat informatiesystemen en diverse applicaties optimaal functioneren. Dit helpt mee aan het gebruiksgemak op de werkvloer. Naast dat onze functioneel beheerders de taal van IT spreken, is het ook een rol waarbij sociale skills erg belangrijk zijn, omdat er met veel verschillende afdelingen en mensen wordt gewerkt. Een afwisselende functie waar gedurende dag veel geschakeld wordt tussen hardware, software én mensen.

Hoe een werkdag van een functioneel beheerder eruit ziet? Wat hun functie zo mooi maakt en welke tips ze voor jou hebben? Onze collega’s Rick en Jeanette geven hier antwoord op.

Collega Rick - Functioneel beheerder bij Gemeente Amsterdam

”Gemeente Amsterdam werkt via de Agile Scrum methode. Daarom beginnen wij elke dag met een stand up. Tijdens de stand up van 15 minuten worden de werkzaamheden van die dag besproken en eventuele zaken waar iedereen tegenaan loopt. De Gemeente Amsterdam is erg flexibel en ik heb de mogelijkheid om thuis te werken. Over het algemeen zie ik mijn collega’s één keer per week op kantoor.

Elke dag is anders, dat is wat mijn functie zo mooi maakt. De focus ligt op het constant verbeteren van de applicatie voor de gebruikers. De ene dag ben ik bezig met het verwerken en beantwoorden van meldingen, en de andere dag ben ik bezig met het testen van aanpassingen op de testomgeving. Een functie met dus genoeg afwisseling”.

Mijn tip voor jou?!

”Geef jezelf een voorsprong door jezelf te verdiepen in BiSL.

Dit is een must have certificaat als het gaat om functioneel beheer”.

Collega Jeanette - Functioneel beheerder bij TenneT

”Mijn werkdag bij TenneT start tussen 08:00 uur en 08:30 uur. Tijdens het opstarten check ik altijd eerst even mij mails, de geplande meetings en overige bijzonderheden. Alles wat spoed heeft pak ik uiteraard direct op. De overige werkzaamheden probeer ik zoveel mogelijk in te plannen gedurende de dag. Om 10:00 uur is de dagelijkse en vrijblijvende meeting met het team. Tijdens de meeting gaat het over alles behalve werk, zodat we in contact blijven met elkaar. Dit is van belang omdat we grotendeels van de tijd vanuit huis werken.

Wat ik zo mooi vind aan mijn functie is dat functioneel beheerder over ‘’samen’’ gaat. Ik krijg vooral energie van mijn werk als ik samen met de business kan kijken naar wat hun dagelijks werk beter, slimmer en efficiënter kan maken.

Een van de projecten waarmee ik bezig ben geweest is het maken van werkplannen  in SharePoint en werk verrichten aan of nabij een elektriciteitsstation of -mast. Dit alles volgens specifieke veiligheidsregels.  Dit was een workaround nadat een eerdere applicatie tijdens de ontwikkelingen te veel fouten gaf. Zes jaar later is de applicatie gebouwd in PowerApps, een tool van Microsoft.

Er is veel tijd gestoken in het opstellen van requirements samen met de business. Het proces rondom werkplannen bevat veel validatie- en controle momenten. Dit zorgde ervoor dat het testen van alle processtappen erg intensief was. Ik vond dit een erg leuk project, waarbij ik veel heb geleerd over het netwerk en veiligheid”.

Mijn tip voor jou?!

”Als je functioneel beheerder wil worden dan kun je op verschillende sites lezen wat het inhoudt, verdiep jezelf. Heel goed is om te weten hoe organisaties gestructureerd kunnen zijn. Soms is het duidelijk waar je als functioneel beheerder onder valt. Bij de ene organisatie maak je als functioneel beheerder onderdeel uit van een DevOps team, bij de andere organisatie heeft een functioneel beheerder een veel prominentere rol. Kortom, elke organisatie geeft een eigen invulling aan de rol als  functioneel beheerder.

Als functioneel beheerder is het in ieder geval belangrijk dat je op de hoogte bent van alle processen die vallen onder de applicatie die jij op dat moment beheert. Weet wie de aangewezen collega’s zijn die iets binnen deze processen doen”.

Zelf aan de slag als Functioneel Beheerder?

Bekijk de mogelijkheden via onderstaande knop!